Ik houd van avontuurlijke reizen. Waarop moet ik letten?

We reizen steeds vaker, steeds verder en bezoeken steeds meer onbekende exotische oorden. Tijdens avontuurlijke reizen loop je meer risico op een infectieziekte. Denk aan activiteiten als bergbeklimmen, fietsen, of scooterrijden. Er kan daarbij altijd iets misgaan. Als je een medische behandeling moet ondergaan, zoals hechten in een lokale dokterspost met onvoldoende gesteriliseerde instrumenten, kan dat leiden tot een hepatitis B-infectie. Maar ook onveilig vrijen, het laten aanbrengen van een tatoeage, een piercing, en zelfs het bezoek aan een lokale kapper voor een traditionele scheerbeurt kan leiden tot een hepatitis B-infectie. Bij (verre) avontuurlijke reizen is het verstandig om acht weken voor vertrek een afspraak te maken voor een gezond op reisadvies bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum.

Tijdens een gezond op reisadvies wordt er gekeken welke eventuele voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden om gezondheidsrisico’s tijdens je reis te helpen voorkomen. Zo wordt er onder andere gekeken of er bepaalde vaccinaties en anti-malaria middelen nodig zijn en krijg je praktische tips mee. Op deze pagina kun je eenvoudig de adressen voor een gezond op reisadvies in jouw buurt opvragen.

 

 

 

Hoe controleer ik of vaccinaties voor eerdere reizen nog bescherming bieden?

 

 

Het is niet altijd even eenvoudig om zelf uit te zoeken of je nog steeds beschermd op reis gaat. In het gele vaccinatieboekje staat als het goed is aangegeven tot en met wanneer het desbetreffende vaccin bescherming biedt. Ben je je vaccinatieboekje kwijt of twijfel je, maak dan altijd een afspraak voor een gezond op reisadvies. Voor sommige vaccins, zoals hepatitis A en B heb je een serie van meerdere vaccinaties nodig voor langdurige bescherming. Het is daarom belangrijk om te controleren of je misschien nog een vaccinatie nodig hebt om de serie af te ronden.

Maak tijdig een afspraak

Als avontuurlijke (verre) reiziger is de kans aanwezig dat een hepatitis B vaccinatie wordt aanbevolen. Maak daarom het liefst acht weken voor vertrek een afspraak voor een gezond op reisadvies. Zo is er nog tijd om meerdere prikken te halen, wat nodig is als je niet eerder gevaccineerd bent tegen hepatitis B. Je kunt een hepatitis B-vaccinatie ook in combinatie met de hepatitis A-vaccinatie krijgen

Wat is hoogteziekte?

Trek je de bergen in? Dan loop je kans op hoogteziekte. Hoogteziekte treedt op als je op grote hoogte langere tijd te weinig zuurstof krijgt. In het algemeen heb je vanaf 2.500 meter kans op hoogteziekte, maar het kan ook voorkomen als je op minder grote hoogte verblijft. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt per persoon.

De symptomen van acute hoogteziekte zijn hoofdpijn en tenminste één van de volgende symptomen: misselijkheid en/of braken, moeheid en/of zwakte, duizeligheid en slaapstoornissen. In het begin zijn de symptomen mild en worden ze vaak niet door de persoon zelf herkend. Laat je daarom als je de bergen in trekt vantevoren goed informeren over hoogteziekte en wat je ertegen kunt doen. Dit kan tijdens een gezond op reisadvies bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum.

 

Prod. feb 2015 NL/TH/0008/15d 

Avontuurlijke reiziger

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt