Kinderen

Reizen met kinderen naar vakantie risicobestemmingen

Waarop moet ik letten als ik op reis ga met (kleine) kinderen?

Ga je met (kleine) kinderen op vakantie, check dan altijd vooraf de gezondheidsrisico’s van je bestemming. Risicobestemmingen liggen soms dichter bij huis dan je denkt, zoals Turkije en Marokko. In deze landen kun je bijvoorbeeld met de infectieziekte hepatitis A te maken krijgen. Dit hoeft de vakantiepret niet te drukken want gelukkig kun je je laten vaccineren tegen de meeste infectieziekten. Mocht je naar een bestemming gaan waar je mogelijk risico loopt op infectieziekten, dan is het verstandig om 6 tot 8 weken voor vertrek voor je hele gezin een gezond op reisadvies afspraak te maken. Tijdens dit gesprek wordt er onder andere gekeken welke vaccinaties alle individuele gezinsleden al hebben gehad en welke eventueel nog aan te bevelen zijn voor jullie vakantiebestemming. Zo gaat iedereen binnen het gezin goed beschermd op reis. Check op deze pagina de dichtstbijzijnde adressen voor een gezond op reisadvies.


Kunnen baby’s en kleine kinderen worden gevaccineerd tegen hepatitis?

Baby’s vanaf 1 jaar en kinderen kunnen worden gevaccineerd. Voor hepatitis A en hepatitis B zijn er speciale kindervaccins.

Kan ik met kinderen naar een malariabestemming?

Steeds meer ouders nemen kleine kinderen mee op reis, ook naar verre bestemmingen waar mogelijk een risico is om malaria op te lopen. Tijdens een gezond op reisadvies afspraak zal er gekeken worden of malariatabletten nodig zijn, en zo ja, welke malariatabletten jouw kind(eren) het beste kunnen gebruiken.. Plan deze afspraak 6 tot 8 weken voor vertrek. Check op deze pagina de dichtstbijzijnde adressen voor een gezond op reisadvies. 

Zijn mijn kinderen al niet voldoende gevaccineerd binnen het Rijks Vaccinatie Programma?

Vaccinatie tegen veelvoorkomende infectieziekten in Nederland wordt verzorgd binnen het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Voor een aantal vakantielanden worden echter vaccinaties aanbevolen die niet in het RVP zitten, zoals bijvoorbeeld hepatitis A. Bovendien is er in de loop der jaren een aantal vaccinaties aan het RVP toegevoegd. Het kan dus zijn dat kinderen binnen één gezin niet allemaal tegen dezelfde ziekten zijn gevaccineerd. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Tijdens een gezond op reisadvies wordt er per persoon gekeken of men al beschermd is tegen bepaalde infectieziekten.

Voor welke landen wordt een extra (vervroegde) BMR aangeraden?

Voor landen waar mazelen nog veel voorkomt, wordt voor baby’s van 6 tot 14 maanden een vervroegde BMR-inenting (bof, mazelen, rode hond) aangeraden. Niet gevaccineerde baby’s lopen namelijk het risico besmet te worden door de lokale bevolking. 

Ben je van plan om met je baby op vakantie te gaan naar het buitenland, check dan altijd vooraf de gezondheidsrisico’s van je bestemming. Risicobestemmingen liggen soms dichter bij huis dan je denkt. Mocht je naar een bestemming gaan waar je mogelijk risico loopt op infectieziekten, dan is het verstandig om 6 tot 8 weken voor vertrek voor je hele gezin een gezond op reisadvies afspraak te maken.

Worden het gezond op reisadvies en de vaccinaties vergoed door mijn verzekering?

Een belangrijke vraag die leeft bij veel vakantiegangers: worden mijn "gezond op reis" advies en vaccinaties vergoed? De vergoedingen van gezond op reisadvies en vaccinaties zijn afhankelijk van jouw zorgverzekering. Gezondopreis.nl heeft een handig overzicht gemaakt van de vergoedingen van de verzekeraars.

Algemene info over reizen met kinderen

Tip nachtvlucht 

Ga je een nachtvlucht maken? Probeer je kinderen dan zo lang mogelijk wakker te houden. Grote kans dat ze dan tijdens de vlucht slapen. Neem voldoende drinken (melkpoeder), eten, luiers en eventueel medicijnen voor je kind mee. Misschien heeft je vlucht vertraging, dan heb je voor je kind in ieder geval voldoende handbagage bij je.


Wij gaan met de kinderen naar de zon. Waar moeten we extra op letten?

Ga je naar een land waar de zon lekker schijnt? Bedenk dat kinderen veel gevoeliger zijn voor de zon dan volwassenen.  Probeer de felle zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur te vermijden en je kind zoveel mogelijk in de schaduw te laten spelen. Laat je kind niet te lang in badkleding rondlopen, maar doe beschermende kleding aan. Vergeet daarbij een zonnehoed/petje en zonnebril niet. Kies voor een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Smeer je kind minimaal een half uur voor het naar buiten gaan in; herhaal het insmeren regelmatig, zeker na het zwemmen. Dit geldt ook voor waterproofproducten. Deze verdwijnen gedeeltelijk bij het afdrogen en bij  het spelen in het water. Zorg ook dat je kind voldoende drinkt, (kleine) kinderen drogen veel sneller uit dan volwassenen.

Waarop moet ik letten bij een vliegvakantie met kleine kinderen? 

Ga je een (verre) reis maken met het vliegtuig? Laat je kind wat speeltjes meenemen, zodat het wat te doen heeft tijdens de (lange) vakantievlucht. Houd er rekening mee dat je kind last kan krijgen van:

Luchtziekte 

Kinderen hebben vaker dan volwassenen last van luchtziekte. Je kind klaagt dan tijdens de vlucht over hoofdpijn, misselijkheid, zweten en duizeligheid.  Als je weet dat je kind hier last van heeft, dan kun je bij de apotheek of drogist een middel tegen luchtziekte kopen.

Oorpijn   

Je kind kan, vooral tijdens het stijgen en landen, last krijgen van oorpijn. De pijn wordt vaak minder als je je kind een snoepje of eventueel kauwgom geeft. Door het slikken wordt de oorpijn minder. 
 

Prod. Jan. 2018 NL/TH/0008/15a(2) 

Gerelateerde artikelen:

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Veelgestelde vragen

Doet vaccineren pijn?

Bekijken

Gezondopreisadvies