Senioren

Waar moet je als oudere extra rekening mee houden op reis?

Loop ik als oudere reiziger extra risico?

Gezonde oudere reizigers lopen in principe niet meer kans om ziek te worden tijdens de reis dan jongere reizigers. Ouderen hebben wel een groter risico op ernstigere complicaties bij het oplopen van bepaalde tropische ziektes zoals malaria. Ook hebben ouderen met chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld suikerziekte, hart- en vaatziekten of longproblemen doorgaans een groter risico op gezondheidsproblemen wanneer zij afreizen naar een tropische bestemming.
Dit hoeft geen reden te zijn om alleen nog maar op vakantie te gaan naar bestemmingen waar u geen risico loopt op infectieziekten. Wel doet u er verstandig aan ruim voor vertrek naar een risicobestemming (8 weken) een afspraak te maken voor een gezond op reisadvies. Er is dan nog voldoende tijd om eventueel meerdere vaccinaties voor vertrek toe te dienen, mocht dat noodzakelijk zijn.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is voor alle reizigers belangrijk. De oudere reiziger kan een verhoogd risico hebben op reizigersdiarree, uitdroging en gevoeliger zijn voor een jetlag, oververhitting en onderkoeling. Tijdens een gezond op reisadvies wordt u hierover geinformeerd en krijgt u handige tips mee om bijvoorbeeld extra medicatie mee te nemen op reis. Plan ruim voor uw vertrek, het liefst 8 weken, een afspraak voor een gezond op reisadvies. Hiernaast kunt u zien waar u de afspraak bij u in de buurt kunt maken

DTP-vaccinatie

Ouderen geboren voor 1950 zijn mogelijk in hun kinderjaren niet gevaccineerd tegen DTP (difterie, tetanus en polio). Wordt DTP aanbevolen voor uw reis, dan is het verstandig om u alsnog te laten inenten. Vraag ernaar tijdens een gezond op reis advies bij de huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum.

 

Prod okt 2017 NL/TH/0008/15c

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt