Zwangeren

Zwangerschap

Reizen tijdens je zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Wel is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden op je vakantie. Hieronder vind je allerlei informatie om je goed voor te bereiden op je vakantie.

  1. Ik ben zwanger en ga op vakantie. Waarop moet ik letten?
  2. Welke vaccinaties mag ik hebben nu ik zwanger ben?
  3. Ik ben nog niet zwanger, maar heb wel een zwangerschapswens. Waar kan ik nu al rekening mee houden?
  4. Kan ik tijdens mijn zwangerschap reizen in gebieden waar tropische ziektes als zika-virus, malaria, dengue en chikungunya voorkomen?
  5. Kan ik tijdens mijn zwangerschap reizen naar afgelegen gebieden?
  6. Tot wanneer kan ik vliegen tijdens de zwangerschap?
  7. Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig in de zon?

Ik ben zwanger en ga op vakantie. Waarop moet ik letten? 

Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Al is het wel verstandig je te realiseren dat veel ziekten ernstiger gevolgen kunnen hebben dan wanneer je niet zwanger bent. Maak indien mogelijk voordat je de vakantie boekt de keuze of je naar een vakantiebestemming wilt waar je mogelijk het risico loopt op infectieziekten. Deze landen liggen soms dichter bij huis dan je denkt. Zoals onder andere Marokko, Turkije en Egypte. Voor deze landen wordt bijvoorbeeld hepatitis A en DTP vaccinatie aanbevolen. Check hiernaast of er vaccinaties of malariamedicatie worden aanbevolen voor je gewenste vakantiebestemming.Ook als je een zwangerschapswens hebt is het verstandig om deze check te doen voordat je je vakantie gaat boeken.

 

 

Welke vaccinaties mag ik hebben nu ik zwanger ben?

Het wel of niet vaccineren van zwangere vrouwen is maatwerk. Alleen een deskundige mag je hierover advies geven. Tijdens een persoonlijk gezond op reisadvies  wordt naar de risico’s per land, je reisplannen en je persoonlijke situatie gekeken. Daarnaast wordt er een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het risico op ziekte, de te verwachten ziektelast en de potentiële risico’s van vaccinatie voor het ongeboren kind. Bovendien krijg je een flink aantal aanvullende adviezen en tips mee. Soms kan het verstandiger zijn je reisbestemming te herzien. Ben je toch van plan om naar een land te gaan met kans op infectieziekten, maak dan bij voorkeur minimaal 6-8 weken voor vertrek een afspraak voor een gezond op reisadvies. Check hiernaast waar je bij jou in de buurt een afspraak kunt maken voor gezond op reisadvies. Heb je reisplannen en een zwangerschapswens? Meld dit dan tijdens een gezond op reisadvies. In sommige gevallen is het handig om je voor de zwangerschap alvast te laten vaccineren.

Ik ben nog niet zwanger, maar heb wel een zwangerschapswens. Waar kan ik nu al rekening mee houden?

Heb je reisplannen en een zwangerschapswens? Maak dan voordat je de vakantie boekt de keuze of je naar een vakantiebestemming wilt waar je mogelijk het risico loopt op infectieziekten. Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Al is het wel verstandig je te realiseren dat veel ziekten ernstiger gevolgen kunnen hebben dan wanneer je niet zwanger bent. Deze landen liggen soms dichter bij huis dan je denkt. Zoals onder andere Marokko, Turkije en Egypte. Voor deze landen wordt bijvoorbeeld hepatitis A en DTP vaccinatie aanbevolen. Check hiernaast of er vaccinaties worden aanbevolen voor je gewenste vakantiebestemming. Kies je toch voor een vakantiebestemming waarvoor vaccinaties worden aanbevolen dan is het verstandig om voor de zwangerschap te checken of je reeds beschermd bent tegen deze infectieziekten. Mocht dit niet het geval zijn dan kan het in sommige gevallen handig zijn om je voor de zwangerschap alvast te laten vaccineren. Maak in dat geval een afspraak voor een gezond op reisadvies en geef aan dat je een zwangerschapswens hebt.

Kan ik tijdens mijn zwangerschap reizen in gebieden waar tropische ziektes als zika-virus, malaria, dengue en chikungunya voorkomen?

Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben. Malaria, zika, chikungunya of gele koortsinfectie tijdens de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor moeder en/of kind. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert zwangeren om de risico’s van een reis naar een gebied waar tropische ziektes als zika-virus, dengue, malaria en chikungunya voorkomen goed af te wegen. Dit geldt nog sterker voor gebieden waar multiresistente malaria voorkomt. Omdat niet alle malariatabletten tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden, is optimale bescherming tegen malaria tijdens de zwangerschap niet altijd mogelijk.
Ben je zwanger en ga je op reis? Vraag dan voordat je boekt advies bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum. De reizigersadviseur bekijkt dan samen met jou de mogelijkheden. Check hiernaast waar je bij jou in de buurt een afspraak kunt maken voor gezond op reisadvies.

Ben je zwanger en verblijf je in een gebied waar bovengenoemde tropische ziektes voorkomen let dan extra op dat je je goed  beschermt tegen muggenbeten.

Lees hier een paar nuttige tips om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen

Kan ik tijdens mijn zwangerschap reizen naar afgelegen gebieden?

Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg is tijdens de zwangerschap niet verstandig. De kans dat je geen adequate verzorging krijgt als je ziek wordt of als er iets misgaat met je zwangerschap is te groot. Zoek altijd uit waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zich bevindt en bedenk je dat een ziekenhuis in bijvoorbeeld Gambia niet dezelfde zorg zal bieden als in Nederland.

Tot wanneer kan ik vliegen tijdens de zwangerschap?

Ben je (meer dan) 36 weken zwanger? Dan nemen de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer mee, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens op 32 weken. Het is medisch onverantwoord te vliegen na de 37ste week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling.

Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig in de zon?

Het advies voor zwangere vrouwen is: ga met mate in de zon. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap minder goed dan normaal tegen de warmte kunt. Bovendien is het mogelijk dat tijdens je zwangerschap de pigment produktie toeneemt, waardoor je een verhoogd risico hebt een zwangerschapsmasker (melasma) op te lopen. Bij een zwangerschapsmasker krijg je ontsierende pigmentvlekken in je gezicht. Soms blijven ze na de zwangerschap zichtbaar. Draag als zwangere een zonnehoed of pet en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Ga je wel de zon in, of bevind je je op een warme locatie en heb je last van de warmte? Zoek dan direct een koele plek op.

 

Prod. Dec 2017 NL/TH/0041/17

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen aanbevolen en verplichte vaccinatie?

Worden mijn vaccinaties vergoed?

Bekijk het antwoord