Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus dat meestal wordt overgebracht door onvoldoende hygiëne of door gebruik van water dat met het virus besmet is. Jaarlijks worden zo'n 10 miljoen mensen met het hepatitis A-virus besmet, waaronder veel reizigers. Kleine kinderen zijn niet tot matig ziek na infectie. Volwassenen echter kunnen wel tot 6 maanden ziek zijn van hepatitis A. Voor ouderen kan hepatitis A zelfs gevaarlijk zijn.

 

Bekijk de video over Hepatitis A

Prod april 2016 NL/TH008/14(1)b

Hoe herken ik hepatitis A?

 

Jonge kinderen tot 5 jaar merken meestal weinig van een infectie met het hepatitis A-virus. Volwassen krijgen eerst meestal griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen kan geelzucht, donkere urine en soms stopverfkleurige ontlasting ontstaan. Vermoeidheid en vermagering komen vaak voor. Het acute beeld duurt één à twee weken. Met name bij volwassenen is er soms een langdurige herstelperiode van maanden, gekenmerkt door vermoeidheid en lusteloosheid. De duur en de ernst van de ziekte nemen in het algemeen toe met de leeftijd.

 

Hoe voorkom ik hepatitis A?

 

Besmetting vindt vooral plaats in een omgeving waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over laten. Neem dus zorgvuldige hygiënische maatregelen en weet wat u wel en niet kunt eten of drinken. Daarnaast kunt u zich laten vaccineren tegen hepatitis A.
 

terug

Prod. apr 2017 NL/TH/0008/17