Rabiës

Wat is rabiës?

Rabiës is een zeldzame virusinfectie van de hersenen, ook wel hondsdolheid genoemd. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren, zoals vleermuizen en apen. Rabiës is erg gevaarlijk voor mensen en heeft altijd een dodelijke afloop. Vaak ontstaan de symptomen pas na een tot drie maanden.
 

Bekijk de video over rabiës

Prod april 2016 NL/TH008/14(1)a

Hoe herken ik rabiës?

Rabiës begint met griepachtige verschijnselen. U krijgt eerst irritaties of jeuk op de plaats van de beet, daarna koorts, hoofdpijn, verlammingen en soms ook angst om te drinken. Uiteindelijk kan rabiës resulteren in waanbeelden, verlamming en stuiptrekkingen die leiden tot de dood.
 

Hoe voorkom ik rabiës?

Aai geen wilde dieren in streken waar rabiës voorkomt. Als u toch gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een wild dier, was de wond dan direct met zeep en veel water, ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium en zoek meteen medische hulp. U krijgt dan antistoffen en vaccinaties.

In sommige gevallen is het verstandig u voor de reis tegen rabiës te laten vaccineren, bijvoorbeeld als u vanwege uw beroep veel te maken heeft met wilde dieren of op een fietsvakantie gaat naar een land waar rabiës voorkomt.

terug

Prod. apr 2017 NL/TH/0008/17