Gele koorts

Wat is gele koorts?

Gele koorts is een ernstige infectieziekte, die veroorzaakt wordt door een virus, dat via een muggenbeet het lichaam kan binnendringen. Het virus wordt overgebracht door muggen (dikwijls Aedes). Deze muggen bijten vanaf de vroege ochtend tot de vroege avond. Gele koorts komt alleen voor in bepaalde landen van tropisch Zuid-Amerika en in Afrika ten zuiden van de Sahara. Gele koorts verloopt dikwijls zonder symptomen, maar kan ook zeer ernstig verlopen met de dood tot gevolg.
 

Hoe herken ik gele koorts?

De ziekte begint acuut met hoge koorts, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, rugpijn en algemene spierpijn. Matige geelzucht (hepatitis) en een zwakke en trage hartslag, zijn ook mogelijke symptomen. Dit is de infectiefase, die enkele dagen duurt. Na een paar dagen treedt een kortstondige verbetering op, de koorts en andere symptomen verdwijnen gedurende enkele uren tot een dag. Meestal treedt dan volledig herstel op, maar bij een deel van de patiënten gaat de toestand snel achteruit en zij kunnen aan de ziekte overlijden.
 

Hoe voorkom ik gele koorts?

Vraag om advies of u naar een gebied op reis gaat waar gele koorts voorkomt. Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie.

Bekijk de video over gele koorts

Prod. apr 2016 NL/TH/0003i/12(1)

terug

Prod. apr 2017 NL/TH/0008/17