Buiktyfus

Buiktyfus

Bekijk de video over buiktyfus

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)e

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus is een bacteriële infectie veroorzaakt door Salmonella typhi. Overdracht van buiktyfus vindt plaats door besmet voedsel of water. Je loopt vooral risico in gebieden waar de hygiënische voorzieningen en de controle op de bereiding van voedsel onvoldoende zijn.
Buiktyfus komt voor onder de lokale bevolking van de meeste landen in Centraal- en Zuid-Amerika, in Afrika, en in Zuid- en Zuidoost-Azië. De WHO schat het aantal gevallen wereldwijd op 21 miljoen per jaar.

Hoe herken ik buiktyfus?

De ziekte kan sluipend beginnen met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, malaise en vage buikpijn. Je kunt suf worden (bewustzijnsstoornissen). In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal sprake van obstipatie, die soms (weer) overgaat in diarree. Soms is er ook uitslag van rode vlekken op borst en buik.  
Ziekenhuisopname is in de meeste gevallen noodzakelijk. Zonder behandeling is de ziekte in 10-25% van alle gevallen dodelijk.

Hoe voorkom ik buiktyfus?

Zeer strenge hygiënische voorschriften naleven en de bereiding van levensmiddelen goed controleren. Je kunt je ook laten vaccineren tegen buiktyfus. Dit verlaagt het risico op een infectie, maar geeft geen volledige bescherming.

 

Download onze folder over infectieziekten

 

 

Plan een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

 

PROD MEI2018 NL/TH/0001a/12(1)b(3) 

 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Vaccinaties aanbevolen voor jouw vakantie

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)f