Difterie-Tetanus-Polio (DTP)

Difterie-Tetanus-Polio (DTP)

Wat is difterie?

 

Difterie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen via hoesten, zoenen of direct contact met een besmette wond. De tijd tussen besmetting en ziek worden is 2 tot 5 dagen. Deze bacterie produceert een gif dat de luchtwegen en het hart kan beschadigen. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Bij baby’s en jonge kinderen heeft de ziekte vaak een dodelijk verloop. Difterie komt in een aantal ontwikkelingslanden nog vaak voor.

Hoe herken ik difterie?

Difterie is acute ziekte die vooral de keel en omringende weefsels treft, maar soms ook de huid of in sommige gevallen andere plekken.
Meestal begint het met koorts en een soort keelontsteking die zich tot in het strottenhoofd kan uitbreiden en benauwdheid veroorzaakt. Op de keelamandelen en de huig komt een wit taai beslag waardoor slikken moeilijk wordt. Ook de lymfklieren zijn gezwollen en andere slijmvliezen kunnen gaan ontsteken. Daarnaast komt een zoetige geur uit de mond.

Hoe voorkom ik difterie?

Difterie kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen tetanus en polio, of de DKTP-vaccinatie die daarbij nog bescherming tegen kinkhoest bevat. Difterievaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Download onze Beschermd op Reis folder

 

Plan een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

 

Tetanus

Wat is tetanus?

Tetanus is een dikwijls dodelijke infectie, meestal veroorzaakt door contact met vuil dat besmet is met sporen van de bacterie Clostridium tetani. Bijvoorbeeld als je trapt in een roestige spijker, het krabben van een kat, verwonding door straatvuil of een hondenbeet, waardoor de bacterie in een open wond(je) komt. Iedereen die niet gevaccineerd is loopt het risico op tetanus.

Hoe herken ik tetanus?

De tijd tussen besmetting en ziek worden is 1 tot 2 weken. Als zich tetanus ontwikkelt, wordt er een gif gevormd dat via de zenuwen het ruggenmerg en de hersenen bereikt en ernstige spierkrampen veroorzaakt in de ledematen, kaken, slikspieren en ademhalingsspieren. Hierdoor ontstaat een levensgevaarlijke situatie.

Hoe voorkom ik tetanus?

Tetanus komt meestal voor in ontwikkelingslanden. Tetanus kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen difterie en polio, of de DKTP-vaccinatie die daarbij nog bescherming tegen kinkhoest bevat. Vaccinatie geeft echter geen levenslange bescherming. Sinds 1957 is tetanusvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Download onze Beschermd op Reis folder

 

Plan een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

 

Polio

Wat is polio?

Polio is een infectie van het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door een virus dat meestal wordt overgebracht via contact met ontlasting. Polio is een besmettelijke virusziekte die kan leiden tot blijvende verlammingen, de noodzaak tot beademing en in sommige gevallen de dood. In ontwikkelingslanden komt polio nog met enige regelmaat voor.

Hoe herken ik polio?

Meestal verloopt de infectie met polio ongemerkt met volledig herstel. Een klein deel krijgt alleen griepachtige verschijnselen. Ernstige verschijnselen (verlamming) treden op bij ongeveer 0,5 tot 1 procent van de patiënten. Zenuwcellen zijn dan aangetast, wat leidt tot verlamming, slik- en ademhalingsproblemen.

Hoe voorkom ik polio?

De grootste kans op polio loop je op het Indiase subcontinent en in West- en Centraal-Afrika. Polio kan voorkomen worden door de DTP-vaccinatie die ook meteen beschermt tegen difterie en tetanus, of de DKTP-vaccinatie die daarbij nog bescherming tegen kinkhoest bevat. Poliovaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Download onze Beschermd op Reis folder

 

Plan een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

Prod. sept 2018 NL/TH/0001a/12(1)e(2)

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Reisadvies buitenlandse stage

Gezond op reisadvies gezin

Gezondheidsrisico's populaire vakantielanden