Cholera

Cholera

Wat is cholera?

Cholera wordt veroorzaakt door met bacterie (vibrio cholerae) besmet water of voedsel. Deze ziekte komt vooral voor onder slechte hygiënische omstandigheden.

Hoe herken ik cholera?

De verschijnselen zijn plotselinge diarree en braken. De ontlasting wordt waterdun zonder pijn of krampen. Meestal is cholera erg vervelend en niet gevaarlijk. Bij een snelle behandeling (vocht en zo nodig antibiotica) herstelt u binnen enkele dagen.

Hoe voorkom ik cholera?

Wees voorzichtig met eten en drinken: geen rauw vlees, vis, zeevruchten en geen rauwe groentes of salades. Avontuurlijke reizigers die onder primitieve omstandigheden reizen lopen meer risico dan reizigers die verblijven in luxe hotels.
Het glucose-zoutpreparaat ORS gaat uitdroging tegen mocht je toch besmet raken. Bij reizen in (sub)tropische gebieden is het verstandig ORS mee te nemen. ORS is in ons land verkrijgbaar bij de apotheek.
Er is een vaccin tegen cholera, maar meestal is er geen reden om je te laten vaccineren. In sommige gevallen wordt een stempel in het vaccinatieboekje gezet om problemen bij grensovergangen te voorkomen.


Prod. Feb 2017 NL/TH/0001a/12(1)c(1)

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Risico's in populaire vakantielanden