Dengue knokkelkoorts

Dengue (knokkelkoorts)

Bekijk de video

 

 

 

Wat is dengue?

 

Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Het virus wordt overgebracht door één muggensoort (Aedes). Deze muggen bijten vanaf de vroege ochtend tot de vroege avond. In Zuid- en Midden-Amerika, Carïbisch gebied en Afrika komt deze ziekte voor. De laatste decennia is er een toename met name in Azië en Midden-Amerika.

Hoe herken ik dengue?

Dengue verloopt meestal met acute koorts, hoofdpijn en uitgesproken spierpijn. De term 'knokkelkoorts' is afkomstig van de vaak karakteristieke gewrichtspijnen. Na 3 tot 4 dagen kan vlekkerige huiduitslag ontstaan. In zeldzame gevallen kan dengue ernstig verlopen (een klein percentage raakt bijvoorbeeld in shock of krijgt last van bloedingen). Dit risico is groter bij herhaaldelijke blootstelling aan dengue virussen.

Hoe voorkom ik dengue?

Er bestaat geen vaccinatie. Het is dus van belang dat u zich beschermt tegen muggenbeten. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Draag bedekkende kleding, dus ook overdag, smeer onbedekte huiddelen in met muggenwerende middelen (Deet) en zorg dat (slaap)kamers vrij van muggen zijn of slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe.

 

Download onze Beschermd op Reis folder

 

 

Plan een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

 

Prod. Feb 2017 NL/TH/0001a/12(1)d(1)

 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Risico's in populaire vakantielanden