Malaria

Malaria

Bekijk de video over malaria

Prod. Juli 2015 NL/TH/0008/14(1)

Wat is malaria?

Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. Elk jaar nemen duizenden mensen de ziekte mee terug naar Europa. Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen besmet met malaria.
Malaria komt voor in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam kunnen binnendringen. Muggen die malaria overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang.

Hoe herken ik malaria?

Malaria krijgt u na een steek van een mug die de malariaparasiet bij zich heeft. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden: koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Hoe voorkom ik malaria?

Omdat malaria dodelijk kan zijn, wordt in risicogebieden bescherming door malariatabletten meestal aanbevolen. Voorkom daarnaast dat u gestoken kunt worden. De muggen die malaria overbrengen steken vanaf zonsondergang. Draag bedekkende kleding, smeer onbedekte huiddelen in met muggenwerende middelen (DEET) en zorg dat (slaap)kamers vrij van muggen zijn of slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe.


Download onze folder over malaria


Check of je jouw malariapillen vergoed krijgt

 

 Prod. Feb 2017 NL/TH/0001a/12(1)j(2)

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Vaccinaties aanbevolen voor jouw vakantie

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)f