Rabiës

Rabiës

Bekijk de video over rabiës

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)a

Wat is rabiës?

Rabiës is een virusinfectie van de hersenen, ook wel hondsdolheid genoemd. Het virus wordt verspreid via speeksel van besmette zoogdieren zoals honden, katten, vleermuizen en apen. Rabiës is erg gevaarlijk voor mensen. Als er eenmaal symptomen ontstaan, heeft de ziekte altijd een dodelijke afloop.

Hoe kan ik rabiës oplopen?

Je kunt in aanraking komen met het rabiësvirus door een beet, krab of lik van een besmet dier. In Nederland komt rabiës alleen voor bij bepaalde vleermuissoorten, maar in andere landen ook bij andere zoogdieren. Je kunt niet altijd aan een dier merken dat het rabiës heeft. Besmette dieren kunnen agressief zijn of versuft, maar sommige dieren kunnen het virus bij zich dragen zonder dat ze er last van lijken te hebben.

Hoe voorkom ik rabiës?

Aai geen zoogdieren in streken waar rabiës voorkomt. Als je toch gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een dier dat mogelijk met rabiës is besmet, was de wond dan direct met zeep en veel water, ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium en zoek meteen medische hulp. Je krijgt dan antistoffen en vaccinaties. Door tijdig na een mogelijk rabiëscontact behandeling te zoeken, kun je voorkomen dat de ziekte rabiës zich zal ontwikkelen.
In sommige gevallen is het verstandig je voor de reis tegen rabiës te laten vaccineren, bijvoorbeeld als je vanwege je beroep veel te maken hebt met zoogdieren of op een fietsvakantie gaat naar een land waar rabiës voorkomt.

Voor meer informatie over rabiës kan je contact opnemen met het vaccinatiecentrum, GGD of huisarts.

 

Download onze folder over rabiës
 

Maak hier een gezond op reisafspraak bij jou in de buurt

 

Prod nov2018 NL/TH/0001a/12(2)a(3)

 

 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Vaccinaties aanbevolen voor jouw vakantie

Prod. april 2016 NL/TH/0008/14(1)f