Beschermingsduur vaccinaties

Geldigheid vaccinaties

Ga je op vakantie maar twijfel je of je voldoende beschermd bent? Weet je niet of je vaccinaties uit het verleden nog werkzaam zijn en of je misschien nieuwe of extra inentingen nodig hebt? Lees hieronder wat je moet weten. 

Beschermingsduur van vaccins

In je gele vaccinatieboekje staat tot en met wanneer het desbetreffende vaccin je beschermt tegen gezondheidsrisico’s. Staat dat er niet bij, raadpleeg dan het schema onder aan de pagina voor de beschermingsduur van je vaccinaties.
 

  • Ben je het gele vaccinatieboekje kwijt of weet je het niet meer zeker, maak dan een afspraak bij je huisarts, GGD of een ander vaccinatiecentrum.
  • Ben je nog nooit gevacccineerd voor je vakantie, plan dan altijd een afspraak bij je huisarts, GGD of ander vaccinatiecentrum om er zeker van te zijn dat je voldoende beschermd bent op vakantie.

Ben je van plan om in de toekomst nog vaker naar het buitenland te reizen? Bespreek dit tijdens de afspraak. Je toekomstige reisplannen kunnen van invloed zijn op het vaccinatie advies dat je krijgt. 

Ben je aanvullend verzekerd? Check het vergoedingenoverzicht om te zien of je vaccinaties en inentingen vergoed worden door je zorgverzekeraar. 

 

Hoe lang beschermen vaccins?

De beschermingsduur van een vaccin hangt onder andere. af van welk vaccin je hebt gehad en of je (al eerder) ingeënt bent voor de betreffende infectieziekte. Dit is namelijk niet voor elk vaccin hetzelfde.
Hieronder vind je een overzicht van de infectieziekten die je mogelijk kunt oplopen in het buitenland en waar een vaccin tegen is. Tevens een beknopte toelichting van de beschermingsduur van de betreffende vaccins bij gezonde reizigers.

 

Indicatie beschermingsduur reizigersvaccins


Bron:  het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). 

Infectieziekte Beschermingsduur
Buiktyfus (injectie) Eén vaccinatie beschermt drie jaar. De bescherming is niet 100%
Buiktyfus (capsules) Een serie van drie capsules beschermt gedurende een jaar tenzij men langdurig onder omstandigheden verkeert waar buiktyfus een risico is -dan is de beschermingsduur drie jaar.
Cholera De geldigheidsduur van het stempel is onbeperkt. De vaccinatie wordt in principe niet meer gegeven in Nederland.
DTP Tien jaar. Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 zijn geboren op de kinderleeftijd gegeven (als DKTP) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke tien jaar aanbevolen. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toe dienen.
Gele koorts Een injectie geeft vanaf 10 dagen na toediening in de meeste gevallen levenslange bescherming. Soms geldt de levenslange bescherming niet en wordt toch een boostervaccinatie geadviseerd.
Hepatitis A Bescherming minstens 30 jaar na de tweede vaccinatie
Hepatitis B Een serie van drie vaccinaties geeft in principe levenslange bescherming bij reizigers. Meestal kunnen voor een reis twee vaccinaties worden gegeven en na een half jaar de derde.
Let op: voor mensen met (para)medische beroepen gelden andere regels!
Japanse encefalitis Een serie van twee vaccinaties binnen een maand geeft twee jaar bescherming. Bij aanhoudend risico wordt na een jaar een booster gegeven.
Meningokokken (ACW135Y) Eén injectie beschermt minimaal vijf jaar. Kinderen boven de twee die tegen meningitis C (via het Rijksvaccinatieprogramma) zijn gevaccineerd, krijgen in sommige gevallen voor een reis ook het ACW135Y-vaccin.
Meningokokken (C) Langwerkend, mogelijk levenslang
Rabiës Een volledige serie bestaat uit drie vaccinaties (binnen 1 maand gegeven). Als u een volledige serie heeft gehad, moet u na een incident dat risico oplevert (bijvoorbeeld een hondenbeet) zich alsnog zo snel mogelijk laten vaccineren.
U heeft echter geen antiserium meer nodig. Antiserum is in minder ontwikkelde landen meestal niet verkrijgbaar of van slechte kwaliteit. Ook heeft u maar 2 vaccinaties nodig in plaats van 5.
Tekenencefalitis Een serie van drie vaccinaties binnen 6 maanden beschermt drie jaar. Meestal kunnen voor een reis twee vaccinaties worden gegeven en na een half jaar de derde.
Tuberculose (BCG): Deze vaccinatie geeft levenslang een beperkte bescherming.

*Tabel voor het laatst bijgewerkt op 05-02-2018

Heb ik na mijn vakantie nog herhalingsprikken nodig?

Voor sommige vaccins, zoals Hepatitis A en B heb je herhalingsvaccinaties nodig voor langdurige bescherming. Informeer hiernaar bij de eerste afspraak bij uw vaccinatiecentrum. Zo voorkom je dat je voor iedere reis weer opnieuw gevaccineerd moet worden.

Prod. Jan. 2018 NL/TH/0006/15e(3)

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt