Veel gestelde vragen

Algemeen

Wanneer een vaccinatie wordt aanbevolen, betekent dit dat het verstandig is om je te laten inenten. De vaccinatie beschermt je tegen de risico’s van een infectieziekte. Het woord “aanbevolen” doet misschien vermoeden dat het niet nodig is en dat de risico’s laag zijn, maar aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties. ‘Verplichte’ vaccinaties zijn vaccinaties die nodig zijn om een land binnen te komen. Je moet bewijs leveren dat je gevaccineerd bent tegen een bepaalde infectieziekte.

Ook op sommige populaire vakantiebestemmingen dicht bij huis kun je infectieziekten oplopen. Zoals Turkije, Kroatië, Egypte of Marokko. Zelfs bij een verblijf in een luxe resort. Wij raden je aan om 6 tot 8 weken voor vertrek te controleren of vaccinatie(s) voor jouw vakantiebestemming worden aanbevolen. Mocht dat het geval zijn, dan is het verstandig om een afspraak te maken voor een gezond op reisadvies. Bekijk voor meer informatie deze video.

In de meeste gevallen kun je vaccinatiegegevens opvragen bij de instantie die je gevaccineerd heeft.

Reizen tijdens de zwangerschap, met baby's en/of kinderen

Het is belangrijk om je goed af te vragen of je een reis naar de tropen/subtropen moet willen maken als je zwanger bent. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben. Dit geldt zeker voor malaria. Malaria geeft ook een verhoogde kans op een miskraam. Overleg met je zorgverlener de risico’s en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Ook als je van plan bent om zwanger te worden, is het belangrijk dit te melden bij je zorgverlener. Niet alle vaccinaties en malariatabletten kunnen tijdens de zwangerschap gegeven worden.

Baby’s vanaf 1 jaar en kinderen kunnen worden gevaccineerd tegen onder andere hepatitis A en B. Voor hepatitis A en hepatitis B zijn er speciale kindervaccins.

Door middel van het RijksVaccinatieProgramma (RVP) worden kinderen beschermd tegen infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het kan zijn dat je met je kind op vakantie wilt gaan naar een land waar andere infectieziekten voorkomen dan in Nederland. Tegen deze infectieziekten is je kind niet automatisch beschermd. Aanvullende vaccinatie kan dus nodig zijn.

Tijdens een gezond op reisadvies afspraak zal er gekeken worden of, en zo ja welke malariatabletten jouw kind(eren) het beste kunnen gebruiken.

Wanneer wel/niet vaccineren?

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak voor een reisadvies. Vooral de periodes voor de schoolvakanties zijn druk. Als je een reis gaat maken die korter duurt dan 3 maanden, maak dan 6 à 8 weken voor vertrek een afspraak. Zo kun je de vaccinaties die nodig zijn, of de malariatabletten, op tijd ontvangen. Ga je een reis maken die langer duurt dan 3 maanden, dan kun je beter tenminste 3 maanden voor vertrek een afspraak maken.

Jazeker, sommige vaccinaties kunnen nog tot vlak voor vertrek worden gegeven. Ook kun je vaak nog kort voor de reis starten met malariatabletten. Maak dus altijd een afspraak voor een gezond op reisadvies.

Het hangt ervan af welke ziekte je hebt gehad. Van hepatitis A (geelzucht) bijvoorbeeld is bekend dat wanneer je het eenmaal hebt gehad je voldoende antistoffen zou moeten hebben aangemaakt om er de rest van je leven tegen beschermd te zijn. Overleg dit met je zorgverlener. Eventueel kan er bloedonderzoek worden gedaan om zeker te weten of je de ziekte hebt gehad.

Als je hoge koorts hebt, kun je de vaccinatie beter even uitstellen. Een kleine verkoudheid kan geen kwaad.

De beschermingsduur van vaccinaties verschilt per type vaccin. Voor sommige vaccinaties is ook een herhaalvaccin nodig. Dit is noodzakelijk voor langdurige bescherming. Kijk op beschermingsduur vaccins voor specifieke informatie per vaccinatie.

Pijn, last en prikangst

Een vaccinatie is niet helemaal pijnloos. Meestal is het niet de prik die je voelt, maar de vloeistof van het vaccin. Deze vloeistof kan een wat branderig gevoel geven. De meeste mensen vinden de pijn erg meevallen.

Alle vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben. In het algemeen is pijn rond de plaats van de injectie te verwachten. Dit kan enige uren tot 1 à 2 dagen aanhouden. Bij bepaalde vaccinaties kun je je de volgende dag niet zo lekker voelen. Je moet dan denken aan griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn. Ernstige of langer aanhoudende klachten zijn echter zeldzaam. Ook malariapillen kunnen bijwerkingen geven. Mochten de bijwerkingen lang aanhouden, neem dan contact op met je zorgverlener.

De meeste vaccins zijn injecties die niet vervangen kunnen worden door pillen. Bespreek je angst met je zorgverlener. Prikangst mag geen reden zijn om onbeschermd op vakantie te gaan naar een land waar je risico hebt op infectieziekten.

Als je al vaker flauw bent gevallen, zeg dit dan tegen de zorgverlener. Hij of zij kan daar dan rekening mee houden. Zo is het ook mogelijk om liggend gevaccineerd te worden. Zorg dat je iets gegeten hebt voordat je gevaccineerd wordt. Angst in combinatie met een lege maag kan ertoe leiden dat je flauwvalt.

Prod. apr. ‘20 NP-NL-TVX-WCNT-200006

Volg ons: