Tijdens de vakantie

Tips voor tijdens de vakantie

Tip 1. Drink water uit flessen

 • Drink bij twijfel over de kwaliteit van het water geen kraanwater maar water uit een fles(je). Zorg dat de dop op de fles goed verzegeld is. Kraanwater kan geïnfecteerd zijn met een infectieziekte zoals bijvoorbeeld hepatitis A.  
 • Gebruik ook bij het tandenpoetsen geen kraanwater. 
 • Bestel frisdrank zonder ijs. IJsklontjes worden vaak met kraanwater bereid. 

Tip 2. Weet wat je eet

 • Eet alleen vlees en vis als het goed gebakken of gekookt is. Eet je besmette etenswaren, dan kun je hepatitis A oplopen. 
 • Eet alleen fruit dat je zelf met bronwater hebt gewassen of hebt geschild. Doe je dat niet, dan loop je kans op infectieziekten zoals bijvoorbeeld reizigersdiarree, buiktyfus of hepatitis A.
 • Wees voorzichtig met rauwe salades als je ze zelf niet hebt bereid. Groenten worden vaak met kraanwater gewassen, waardoor je kans loopt op infectieziekten.
 • Was je handen vóór het koken en vóór het eten, bij voorkeur met zeep. Doe dat ook vóór en na gebruik van het toilet. 

Tip 3. Bescherm jezelf tegen de zon

Zorg voor goede bescherming tegen de zon: mijd de zon tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags en voorkom verbranding door regelmatig een zonnebrandmiddel met hoge factor te gebruiken.

Tip 4. Vrij altijd veilig

 • Vrij altijd veilig met condoom. Gebruik bij voorkeur je eigen condooms uit Nederland. Check in elk geval de vervaldatum van het condoom.
 • Laat geen tatoeage of piercing zetten en laat je niet traditioneel scheren met een mes bij een kapper. De kans bestaat dat er niet-gesteriliseerde materialen worden gebruikt, waardoor je met hepatitis B besmet kunt worden.  

Tip 5. Let op met muggen en (zoog)dieren

 • Voorkom muggenbeten zoveel mogelijk. Zeker als je naar een land gaat met muggen die mogelijk ziektes kunnen overbrengen, zoals malaria, dengue, gele koorts, enzovoorts. Gebruik een muggenwerend middel met bijvoorbeeld DEET, draag bedekkende kleding, slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer. Zo heb je niet alleen minder last van jeuk, maar verklein je ook de kans dat de muggen ziektes overbrengen. In sommige gevallen wordt geadviseerd om malaria profylaxe te gebruiken. 
 • Haal geen vreemde dieren aan en mijd dieren met vreemd gedrag. Zo verklein je het risico op een mogelijke besmetting met rabiës/hondsdolheid. Vooral apen, honden en vleermuizen vormen een risico. In sommige gevallen is het verstandig u voor de reis tegen rabiës te laten vaccineren, bijvoorbeeld als u vanwege uw beroep veel te maken heeft met wilde dieren of op een fietsvakantie gaat naar een land waar rabiës voorkomt.
 • Ga je de bossen in? Hoe warm het ook is, doe dit niet in een mouwloos shirt en met open schoenen. Lange mouwen en een lange broek beschermen tegen teken en zo heb je minder kans besmet te worden met de ziekte van Lyme. 
 

Prod. jan 2019 NL/TH/0006/15c(1) 

Check de risico’s per land

Bekijken

Maak een afspraak met een vaccinatiepunt bij jou in de buurt

Malaria